Xarxes sanitàries: Enfortiment del dret a la salut i l'aplicació de l'agenda 2030 a la Comunitat Valenciana
medicusmundi Mediterrània
El projecte “Xarxes Sanitàries Solidàries: enfortiment del dret a la salut i l'aplicació de l'Agenda 2030 en la Comunitat Valenciana” naix amb l'objectiu general de millorar la construcció d'una ciutadania valenciana crítica, compromesa i mobilitzada amb el desenrotllament humà sostenible, la consecució dels Objectius de Desenrotllament Sostenible (d'ara en avant *ODS) i la defensa dels drets humans. Forma part d'una estratègia de treball conjunt des de l'any 2016 impulsada per tres *ONGD valencianes de l'àmbit de la salut: Farmacèutics *Mundi, *ACOEC i *medicusmundi *Mediterrània. La Xarxa, iniciativa pionera en l'Estat Espanyol, està formada per entitats públiques i privades relacionades amb la salut (Administracions Públiques, Universitats, Col·legis Professionals, ONGS...), amb l'objectiu de formar en temes de cooperació internacional sanitària i Agenda 2030 al personal i estudiantat del sector sociosanitari de la C.Valenciana, a través de l'abordatge dels diferents factors que impedixen garantir el dret a la salut en el món, entenent per salut no sols l'absència de malaltia sinó un estat complet de benestar físic, mental i social.

Es busca aconseguir que l'objectiu final de cada una de les entitats i de les persones que participen en el projecte reconeguen i s'apropien dels aprenentatges conjunts. Per a aconseguir esta meta, s'utilitzaran metodologies que permeten arreplegar les sensibilitats i les experiències de les persones i organitzacions participants, adaptant els espais i recursos pedagògics al context i la població als quals van dirigits.
El projecte distingix 3 eixos:
1) La incidència, es tracta d'un eix transversal en tot el projecte, per a promoure un procés de treball col·laboratiu amb agents clau en les entitats, per a desenrotllar col·laboracions i compromisos que repercutiran beneficiosament tant en les entitats com en la pròpia xarxa, i en els objectius que a través d'ella es perseguixen.
2) La formació del personal sociosanitari de la Comunitat Valenciana mitjançant 2 activitats formatives ja consagrades: les jornades formatives i la mostra de cinema *Mirant; i altres activitats. A més, la formació també s'aconseguix mitjançant el procés participatiu que es desenrotlla.
3) Creació d'espais de sensibilització mitjançant el diàleg, trobada, i apropiació dels discursos en els espais de trobada, concebuts com a espais oberts a les persones interessades en els temes plantejats en ells que són triats pels grups de treball de les RSS. Són espais per a debatre, reflexionar, i construir de manera col·lectiva, aprenent horitzontalment, arribant a un col·lectiu el més ampli possible que entenga que el compliment de l'agenda 2030 és ineludible i d'obligat compliment i responsabilitat de totes i cada una de les persones.
Tant el marc metodològic com el disseny del procés triats promouen l'aplicació dels enfocaments transversals del projecte: enfocaments de gènere, interculturalitat i drets humans.
Sobre aquest projecte
- Data d'inici
17/06/2024
- Data de finalització
16/06/2026
- Nº de mesos
24
- Objectiu del projecte
Objectiu General: Millorar la construcció d'una ciutadania valenciana crítica, compromesa i mobilitzada amb el desenvolupament humà sostenible, la consecució dels ODS i la defensa dels drets humans.
Objectiu Específic1: Incrementar la participació social d'entitats locals, socials i sanitàries valencianes a través de l'enfortiment del treball en xarxa, del desenrotllament de capacitats i de la generació d'espais de formació i sensibilització per al foment i construcció d'una ciutadania crítica que exercisca un rol actiu, en la promoció i incorporació en les entitats de les quals formen part, dels enfocaments de gènere, interculturalitat i drets humans i el compromís de contribució al compliment de l'Agenda 2030.
- Resultats previstos
R1: Enfortit el treball en xarxa de les entitats del sector social i sanitari de la Comunitat Valenciana (*TdR i *TdO) que formen part de les RSS per a poder exercir un rol crític i actiu en la promoció i integració dels enfocaments de gènere, interculturalitat i drets humans i compromís de contribució al compliment de l'Agenda 2030.
R2: Enfortides les capacitats de les representants d'entitats locals, socials i sanitàries valencianes (*TdR) que formen part de les RSS, per a l'anàlisi crítica i activisme transformador promovent en les seues entitats la incorporació dels enfocaments de gènere, interculturalitat i drets humans i estimulant el seu compromís de contribució al compliment de l'Agenda 2030.
R3:Ampliada la base social de les RSS provincials (membres de les entitats que les formen, com a estudiantat, col·legiats, funcionariat, sòcies, voluntàries…) i enfortida la capacitat d'incidència i transformació de les entitats de les quals formen part a través de la incorporació dels enfocaments de gènere, interculturalitat i drets humans i compliment de l'Agenda 2030 en les accions formatives i de sensibilització organitzades per les RSS.- Pressupost total
166.825 €
- Finançadors
Generalitat Valenciana, Ajuntament de Castelló y Ajuntament d'Elx
- Consorci
ACOEC